Waarom Overall Equipment Effectiveness een essentiële KPI is.
Gepost op 10 augustus 2022
Gepost op 10 augustus 2022
De Overall Equipment Effectiveness is in vele productiebedrijven een belangrijke KPI.
Maar wat betekent het juist? En hoe kunnen we dit meten?
De Overall Equipment Effectiveness is in vele productiebedrijven een belangrijke KPI.
Maar wat betekent het juist? En hoe kunnen we dit meten?
First things first: wat is het?
Overall Equipment Effectiveness vormt een maatstaf om de algemene effectiviteit van je machines te meten. En zo weerspiegelt het dus ook de algemene effectiviteit van je productievloer. Deze metingen spelen dus een belangrijke rol in de algemene beslissingsstroom en de (productie)planning. De Overall Equipment Effectiveness geeft namelijk een direct beeld van de beschikbare capaciteit en vormt zo een waardebepaling van de competitieve positie t.o.v. de concurrenten. Want hoe efficiënter er wordt gewerkt, hoe meer er kan verwerkt worden en hoe sterker een bedrijf in de markt staat.
Overall Equipment Effectiveness in de industrie
In een industriële context toont de Overall Equipment Effectiveness de operationele tijd van alle machines ten opzichte van de effectieve productietijden. Hoe minder de machines stilstaan, hoe meer geproduceerd wordt en hoe hoger de Overall Equipment Effectiveness zal liggen.
Uiteraard spelen zowel kwantiteit als kwaliteit een grote rol in de algemene productiviteit. Fouten en verloren productieruns zullen immers ook een groot effect hebben op de geproduceerde en verkoopbare hoeveelheid. Tegenslagen kosten dus niet alleen handenvol geld, ze zorgen ook voor een lagere output waardoor marges verkleinen. Het is dus ook steeds belangrijk om dit in rekening te brengen.
Meten is weten
Ook hier zit het cliché boordevol waarheid. Correcte metingen zijn namelijk essentieel om een duidelijk beeld te krijgen van deze KPI. Machinestilstanden zijn een eerste maatstaf, maar uit de signalen van PLC’s kunnen ook heel wat andere bruikbare inzichten worden gehaald. Op welke seconde was er stilstand? Hoe lang stond de machine stil? In welke run deed het probleem zich voor? Daarnaast geeft de PLC ook vaak de reden van stilstand.
Naast de PLC zijn er ook op kwalitatief vlak veel mogelijkheden. Sensoren, visual inspection systems, RFID’s, … kunnen hiervoor de ideale indicatoren zijn. Zo kunnen vochtigheid en druk bijvoorbeeld automatisch in het product worden gemeten.
Data combineren voor extra inzichten
Het wordt pas echt interessant wanneer we machinedata combineren met gegevens uit het ERP-systeem of een andere interne toepassing. Misschien komen bepaalde stilstanden steeds opnieuw voor tijdens het produceren van een batch van één bepaald product? Of gebeurt het steeds tijdens één specifieke bewerking van een proces? Kortom, data uit verschillende bronnen combineren brengt vaak heel wat nieuwe inzichten.
Tijd voor analyse!
Informatie en data capteren is één ding, alles overzichtelijk en duidelijk analyseren is een ander paar mouwen. Dashboarding is hiervoor een heel belangrijk. De Overall Equipment Effectiveness wordt hier visueel weergegeven, aandachtspunten worden aangehaald en het is meteen duidelijk waar dringend actie vereist is. Deze dashboards helpen dus juiste conclusies trekken. Het is de basis voor een concreet actieplan om de Overall Equipment Effectiveness te verhogen én de competitieve positie van uw bedrijf te versterken!
Overall Equipment Effectiveness in uw bedrijf efficiënt meten en een helder dashboard creëren? Wij zijn graag uw partner.
Contacteer ons en we kijken samen hoe we metingen efficiënt(er) kunnen aanpakken!
Geplaatst op 30 juli 2024
Geplaatst op 3 juli 2024