De praktische kant van automatisatie, Geert maakt je wegwijs!

Gepost op 3 juni 2022

Op 3/06 verscheen de 11de editie van ‘Voka: Ondernemers’, uitgegeven door Voka West-Vlaanderen. In de rubriek ‘Tips van de Expert’ maakt onze zaakvoerder Geert je wegwijs in de praktische kant van automatisatie.

Veel ondernemers willen inzetten op Industrie 4.0, maar wat komt er kijken bij automatisering en wat zijn de valkuilen?

1. Breng eerst je behoeftes in kaart

Automatisering zonder duidelijk doel zal leiden tot een gebrek aan samenhang tussen processen. Daardoor zal zelfs de knapste technologie niet efficiënt of in de praktijk zelfs helemaal niét worden gebruikt. Vraag je dus eerst af wat je behoeften als onderneming precies zijn en in welke delen van je processen automatisering voor verbetering kan zorgen. Kijk dan pas wat je daarvoor nodig hebt. Laat je begeleiden door experten op het vlak van Industrie 4.0, van mensen die de lay-out van je fabriek uittekenen over de meest geschikte partijen om de machines te automatiseren tot hr experten die je helpen om de juiste mens op de juiste plaats in je workflow te positioneren. Weet dat ook kleine zaken automatiseren al een groot verschil kan maken, van een laser of thermometer die meet en daarna commando’s geeft tot een automatisch voertuigje dat een stuk transporteert van de ene naar de andere machine.

2. Integreer en communiceer

In zo’n veranderingsproces is het wel belangrijk dat er iemand – intern of extern – de leiding neemt en alle partijen coördineert om via vlotte communicatie en een efficiënte taakverdeling en opvolging tot positieve en blijvende resultaten te komen. Maar ook de robots of geautomatiseerde machines die met mekaar verbonden zijn, moeten efficiënt met mekaar communiceren en geïntegreerd worden zodat ze data in instructies vlot uitwisselen. Even belangrijk is de koppeling met het ERP-pakket, een stap in het productieproces waar vandaag nog al te vaak papier aan te pas komt. Door die koppeling te automatiseren, kun je wél constant de vinger aan de pols houden van je planning, machines veel sneller aansturen en onnodige fouten vermijden.

3. Haal alles uit je data

Vroeger bleef business intelligence vaak beperkt tot omzet- en winstrapportering aan het management. Door te automatiseren en te robotiseren worden vandaag veel meer data verzameld. In de praktijk blijkt echter vaak dat daarvan  maar een fractie nuttig wordt gebruikt om de bedrijfsvoering te verbeteren, en dat is zonde. Zeker nu de productie door personalisatie van producten steeds flexibeler moet worden, zorgen data over de snelheid en kwaliteit van je processen ervoor dat je continu en snel je planning en vooral ook je productie kunt bijsturen. Maar ook de rendementen per machine en per medewerker, welke producten winstgevend of verlieslatend zijn of wanneer een machine preventief onderhoud nodig heeft, is vandaag perfect meetbaar. Verzamel dus niet alleen data, maar doe er ook iets mee!

4. Stel de mens centraal

Robotiseren en automatiseren heeft vaak een negatieve weerklank bij medewerkers, maar dat hoeft zeker niet. Betrek hen van bij de start van je veranderproces, vanaf het momenten dat de doelen en behoeften in kaart worden gebracht. Vraag zeker de mening van medewerkers die zelf nog manuele taken zullen uitvoeren in een geautomatiseerde omgeving. Geef ook de voordelen aan. Zo kunnen robots of cobots zwaar of vuil werk overnemen en automatiseren rpa’s of ‘softwarerobots’ repetitieve taken op de computer. De medewerker kan dan worden ingezet op die plaatsen in het proces waar hij of zij echt het verschil kan maken tegenover de machine.

5. Let op je doorlooptijden

In automatiseringsprojecten focust men nogal snel op de productietijd van één deel of één afdeling en hoe die kan worden verkort. Wat men daarbij over het hoofd ziet, is dat veel vaker tijd wordt verloren door manuele tússen handelingen, waardoor er bottlenecks ontstaan. Als bijvoorbeeld een machine een stuk razendsnel bewerkt, maar het transport naar de volgende machine verloopt niet efficiënt, gaat er kostbare tijd verloren. Bekijk dus zeker de volledige procesflow tot in detail.

6. Werk vlot samen met je externe stakeholders

Naast de optimalisering van je interne processen is het ook nuttig om de data uit jouw bedrijf uit te wisselen met je externe stakeholders zoals leveranciers, transporteurs en klanten. Vandaag gebeurt die communicatie nog al te vaak via e-mail, maar door ook dit te optimaliseren, wordt de samenwerking geoptimaliseerd en kan er sneller en efficiënter worden gewerkt.

7. Doe het stap voor stap

Verandering heeft tijd nodig, dus automatiseer niet alles in één keer maar doe het stap voor stap en maak van elke stap een proof of concept. Zo ben je zeker dat elke aanpassing in je processen ook effectief een positief effect zal hebben. Staar je ook niet blind op hippe trends en flashy woorden, maar keer altijd terug naar je oorspronkelijke behoeften en analyseer waar automatisering echt nodig is en voor jouw bedrijf het verschil kan maken.

 

Ook de volgende stap zetten op vlak van automatisatie en robotica?
Contacteer ons vrijblijvend

Laatste blog berichten

Alle berichten
Optimaliseer jouw verbruik: integratie van nestingsoftware met ERP voor efficiënt plaatmateriaalgebruik

Geplaatst op 28 maart 2024

Optimaliseer jouw verbruik: integratie van nestingsoftware met ERP voor efficiënt plaatmateriaalgebruik
De toekomst van app-ontwikkeling: Waarom .NET MAUI Blazor de beste keuze is voor Jorosoft

Geplaatst op 19 maart 2024

De toekomst van app-ontwikkeling: Waarom .NET MAUI Blazor de beste keuze is voor Jorosoft