Robots, cobots, RPA: wat is wat?

Gepost op 19 september 2022

Robots, cobots en RPA (Robotic Process Automation) zijn in opmars binnen de Vlaamse maakindustrie. De voordelen zijn dan ook enorm: de dagelijkse taken van medewerkers worden verlicht en ze kunnen efficiënter werken. Maar waar zitten de verschillen tussen Robots, cobots en RPA? In de deze blog leggen we het stap voor stap uit.

Mensen blijven prioritair

Automatisering en robotisering mogen dan wel vlot de weg naar productieomgevingen vinden, het doel is nooit de vervanging van menselijke arbeidskrachten. Integendeel, het moet als doel hebben de werklast een pak lichter te maken en repetitieve taken zoveel mogelijk te elimineren waardoor er tijd vrijkomt bij het team. Het resultaat? Medewerkers kunnen meer uitdagende taken uitvoeren met een hogere toegevoegde waarde in het (productie)proces!

3 types, 1 rechte lijn naar efficiëntie

1. Robots voor het zware werk

Robots kunnen in een productieomgeving een wereld van verschil maken op vlak van efficiëntie en snelheid. De robots nemen immers bepaalde taken en handelingen over van een medewerker. Dit gaat vaak over gevaarlijk, vuil of repetitief werk van een zekere omvang. Een robot opereert in een gesloten kooi en kan dus vlot die zwaardere opdrachten uitvoeren.

Robots werden voor het eerst geïntroduceerd in de auto-industrie. Daar werden ze ingezet in lakstraten en voor het puntlassen van onderstellen en het koetswerk. Al snel vond de robot ook z’n weg naar andere taken én sectoren. Verwerken of transporteren van grondstoffen, precieze taken uitvoeren tijdens de productie, het assembleren van een product, een magazijn beheren, … tegenwoordig vindt u robots in allerhande toepassingen.

2. Cobots als ideale buddy

Collaboratieve Robots, kortweg cobots, zijn vaak lichter en kleiner dan de klassieke robots. Ze zijn er vooral om een veilige samenwerking met medewerkers te garanderen. Samenwerken is hier immers het codewoord. Cobots kunnen een taak nooit volledig overnemen, ze verlagen wel drastisch de fysieke last voor de medewerkers. De cobot neemt de gevaarlijkste deeltaken of het zware hef- en tilwerk – denk aan onderdelen verplaatsen – voor z’n rekening, de medewerker voert dan de specifiekere taken uit.

Vanwege hun kleinere omvang, grote flexibiliteit en optimaal gebruiksgemak zijn cobots erg in trek. Het is vaak ook een iets budgetvriendelijkere optie voor kleine en middelgrote ondernemingen. Daarnaast is de verbeterende ergonomie voor de arbeiders een groot pluspunt, zeker gezien de huidige schaarste op de arbeidsmarkt.

3. RPA: slimme software voor repetitief werk

RPA staat voor Robotic Process Automation. In tegenstelling tot de eerste twee oplossingen gaat het hier niet over een fysieke robot. Via intelligente software neemt RPA manuele, repetitieve zaken over van de medewerker.

RPA wordt vaak toegepast in administratief werk zoals data van het ene systeem naar het andere brengen. Maar ook in andere taken kan RPA een meerwaarde bieden. Belangrijk is wel dat het over ‘rule-based processen’ gaat. Dit wil zeggen dat er altijd aan éénzelfde set van regels kan voldaan worden om de handeling uit te voeren.

Geïntegreerde aanpak

Of het nu gaat over robots, cobots of RPA, de initiatieven mogen nooit gezien worden als een alleenstaande toevoeging aan het (productie)proces. Een duidelijke positionering en integratie in de bestaande processen is hier cruciaal. Het is pas wanneer u alles connecteert en integreert dat u een optimale return on investment (ROI) kunt bereiken.

Robots, cobots of RPA introduceren in uw dagelijkse werking?
Of vragen over de ideale oplossing voor uw productie-omgeving?
Contacteer ons gerust!

Laatste blog berichten

Alle berichten
Optimaliseer jouw verbruik: integratie van nestingsoftware met ERP voor efficiënt plaatmateriaalgebruik

Geplaatst op 28 maart 2024

Optimaliseer jouw verbruik: integratie van nestingsoftware met ERP voor efficiënt plaatmateriaalgebruik
De toekomst van app-ontwikkeling: Waarom .NET MAUI Blazor de beste keuze is voor Jorosoft

Geplaatst op 19 maart 2024

De toekomst van app-ontwikkeling: Waarom .NET MAUI Blazor de beste keuze is voor Jorosoft