Industrie 4.0, een alom gebruikte term maar wat betekent het nu precies?

Gepost op 9 juni 2022

IoT (Internet of Things), AI (Artificial Intelligence), AR (Augmented Reality), Cobots… allemaal zijn ze er onderdeel van. Maar wat is Industrie 4.0 nu juist en waarom wordt het ook wel de ‘Smart Industry’ genoemd?

Kort gezegd is ‘industrie 4.0’ een beschrijving van het productiebedrijf van de (nabije) toekomst waarbij de omgeving niet meer bestaat uit verschillende losse elementen en eilandjes maar uit één geheel van aan elkaar geschakelde onderdelen die centraal kunnen gestuurd worden. Een evolutie die er niet enkel voor zorgt dat u meer greep en zicht krijgt op uw business, maar die u ook in staat stelt om efficiënter en duurzamer te werk te gaan en te produceren. Want wanneer machines niet los staan van elkaar maar met elkaar praten en geïntegreerd zijn, is jouw productieproces slimmer dan ooit. En daar draait industrie 4.0 rond; efficiëntere productie, slimmere producten, doorgedreven connectiviteit van je bedrijf en nieuwe businessmodellen.

Maar het gaat verder dan jouw fabriek en productieproces. Denk hierbij zeker ook aan de verschillende stakeholders en mensen die buiten uw bedrijfsmuren hun dagdagelijkse taken uitvoeren: een vertegenwoordiger, een installateur, een transportmedewerker, een technieker. Want er voor zorgen dat ook deze mensen steeds connected blijven met de interne toepassingen en medewerkers, ook dat is waar industrie 4.0 over gaat.

Recent onderzoek van Flanders Make wees uit dat veel bedrijven Industrie 4.0 reeds proberen toepassen en implementeren in hun bedrijf, maar dat ze hier vergeten de connectie te maken met hun klanten en/of leveranciers of investeren in een gedeeltelijk industrie 4.0-traject waar ze losse initiatieven introduceren maar vergeten om deze interen activiteiten in de organisatie aan elkaar te koppelen. Hierdoor zal ook de Return-On-Investment lager zijn dan verwacht.

Jorosoft volgt nieuwe technologieën voor u op en bekijkt samen met u wat ze kunnen betekenen voor uw omgeving en hoe we ze kunnen verenigen met uw bestaande systemen. Een belangrijke troef voor u want de implementatie van een nieuwe technologie kan in vele gevallen net dat extra verschil maken in de markt waarin u actief bent en er voor zorgen dat u sneller op de stijgende vraag van personalisatie kan antwoorden.

Challenge us. Want we zijn er van overtuigd dat we ook voor uw bedrijf veel kunnen betekenen.

Laatste blog berichten

Alle berichten
Optimaliseer jouw verbruik: integratie van nestingsoftware met ERP voor efficiënt plaatmateriaalgebruik

Geplaatst op 28 maart 2024

Optimaliseer jouw verbruik: integratie van nestingsoftware met ERP voor efficiënt plaatmateriaalgebruik
De toekomst van app-ontwikkeling: Waarom .NET MAUI Blazor de beste keuze is voor Jorosoft

Geplaatst op 19 maart 2024

De toekomst van app-ontwikkeling: Waarom .NET MAUI Blazor de beste keuze is voor Jorosoft