Het leven van een stagiair bij Jorosoft

Gepost op 10 januari 2020

Ik word wakker en sta gezwind op. Zo gaat het de laatste weken steeds, het is ooit anders geweest.
In m’n tiener jaren had ik geen doel met als gevolg dat ik terecht kwam in het zogenaamde waterval systeem binnen ons onderwijs en uiteindelijk van de schoolbanken ben afgegaan als computeroperator. Het heeft me een aantal jaren werkervaring en hard studeren gekost om eindelijk m’n passie te vinden ‘programmeren en creatief omgaan met nieuwe technologieën’.
En nu sta ik hier, aan het einde van m’n graduaat studies aan Howest als programmeur en bezig met een stage bij Jorosoft. In m’n rugzak een verzameling aan eerste werkervaringen, een basiskennis van programmeren, netwerken en pc-technieken maar vooral, weten wat ik wil bereiken en een doel voor ogen.
De keuze voor Jorosoft als stageplaats was nochtans geen evidentie. Ik had hun stagevoorstellen wel gezien maar wat Jorosoft doet leek me te complex. Een gesprek met Geert (zaakvoerder Jorosoft) gaf echter de doorslag. Ik had een klik met dit bedrijf en voelde onmiddellijk de passie, gedrevenheid en open visie op de toekomst van deze man. Hier zou ik m’n ding kunnen doen!

De opdracht
M’n stageopdracht? Ontwikkel een app voor de ‘Fiets kunstroute’ in Knokke ter vervanging van de folder met als doel de ‘Fiets kunstroute’ naar de 21ste eeuw brengen qua technologie. In de app een combinatie van gps-tracking (zodat de gebruiker weet waar hij/zij zich bevindt), maps met de te volgen route en extra aanvulling met informatie rond de te bezichtigen tuinen en andere bezienswaardigheden, alles ‘on the fly’ aanpasbaar.
Hoe? Dat mag ik volledig zelf invullen, ‘het is jouw opdracht’ werd me gezegd. ‘Wij zijn er als je ons nodig hebt en onze kennis staat ter beschikking, je hoeft het maar te vragen…’
WOW, dit had ik niet verwacht.
Ik zit hier tussen collega’s met bakken ervaring en kennis. Mensen die dingen ontwikkelen waar ik op vandaag enkel maar van kan dromen dat ik het ooit zal kunnen. Diezelfde collega’s echter luisteren naar mij, een groentje. Mijn ideeën en inbreng tellen hier ook mee en samen gaan we creatief aan de slag om een oplossing te vinden.
Ik hoor wel andere verhalen bij m’n medestudenten gaande van het moeten programmeren op verouderde platformen tot zelfs nog geen letter programmeerwerk zelf mogen uitvoeren… Niet bij Jorosoft, hier geldt de regel ‘Wir schaffen das’.
Geen wonder dat ik ieder stagedag weer goedgezind wakker word.

    

Lessen en advies
Het voornaamste wat ik tot nog toe geleerd heb is afstand nemen. Duik niet zomaar in een project maar bekijk eerst de mogelijkheden en stel een plan op. Analyseer je tools zodat je van bij de start weet wat de mogelijkheden zijn, waar je naartoe kan en welke uitbreidingen er mogelijk zijn naar de toekomst. Loop je onderweg toch nog vast probeer dan niet om die muur te slopen maar kijk naar het groter geheel, zoek een nieuwe weg en ga desnoods een paar stappen achteruit.
M’n advies voor collega studenten? Ga voor je stage op zoek naar je droom. Kies niet voor de eerste, beste stageplaats of de grote namen in de business maar denk na over wat jij wil bereiken. Laat je vooral niet afschrikken door de omschrijving van de stage aanbieding. Ook als student heb je waardevolle kennis en ideeën en hopelijk kom je op een plaats terecht waar ze je inbreng appreciëren zoals bij mij bij Jorosoft…
Met extra dank aan m’n stagebegeleider bij Howest Dhr. Dries Deboosere, m’n stagementor Glenn en alle collega’s bij Jorosoft en natuurlijk aan Geert, zaakvoerder bij Jorosoft, voor de gegeven kansen.

Wout Gheysen.
Student graduaat programmeur aan Howest Campus Brugge

Download dit artikel in PDF 

Laatste blog berichten

Alle berichten
Optimaliseer jouw verbruik: integratie van nestingsoftware met ERP voor efficiënt plaatmateriaalgebruik

Geplaatst op 28 maart 2024

Optimaliseer jouw verbruik: integratie van nestingsoftware met ERP voor efficiënt plaatmateriaalgebruik
De toekomst van app-ontwikkeling: Waarom .NET MAUI Blazor de beste keuze is voor Jorosoft

Geplaatst op 19 maart 2024

De toekomst van app-ontwikkeling: Waarom .NET MAUI Blazor de beste keuze is voor Jorosoft