Het belang van een datawarehouse in jouw onderneming!

Gepost op 19 juli 2023

Een datawarehouse is een centrale opslagplaats waar gegevens uit verschillende bronnen worden verzameld, getransformeerd en opgeslagen voor analyse en rapportage. Het biedt een gestructureerde en geïntegreerde weergave van data, waardoor bedrijven inzicht kunnen krijgen in hun activiteiten en prestaties. Het datawarehouse is ontworpen om grote hoeveelheden gegevens efficiënt te verwerken en te organiseren. Vervolgens wordt deze gestructureerde data aan een Business Intelligence (kortweg, BI) tool aangeboden die de data visueel maakt waardoor complexe combinaties en analyses mogelijk worden.

Een datawarehouse biedt verschillende voordelen voor bedrijven:

  1. Gegevensintegratie: Het verzamelen van gegevens uit verschillende bronnen kan een uitdaging zijn vanwege verschillende formaten, structuren en systemen. Een datawarehouse fungeert als een tussenliggende laag waar gegevens worden gestandaardiseerd en geïntegreerd, waardoor bedrijven een uniforme en consistente weergave van gegevens krijgen.
  2. Snelle toegang tot gegevens: Door gegevens op één plaats op te slaan, kunnen bedrijven snel en gemakkelijk toegang krijgen tot de informatie die ze nodig hebben. Dit verkort de reactietijd bij het nemen van belangrijke beslissingen.
  3. Real-time rapportage: Een datawarehouse kan worden gekoppeld aan rapportagetools die real-time inzicht bieden in de prestaties van het bedrijf. Dit stelt managers in staat om op basis van actuele gegevens snel te reageren op veranderingen in de markt.
  4. Betere besluitvorming: Door het verzamelen en opslaan van gegevens in een datawarehouse kunnen bedrijven diepgaande analyses uitvoeren en trends en patronen identificeren. Dit stelt hen in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en kansen of problemen sneller te identificeren.
  5. Historische gegevens: Een datawarehouse slaat historische gegevens op, wat waardevol is voor trendanalyse en het identificeren van langetermijnpatronen. Door historische gegevens te raadplegen, kunnen bedrijven historische prestaties vergelijken, seizoensgebonden trends identificeren en toekomstige groeimogelijkheden voorspellen.
  6. Schaalbaarheid: Een datawarehouse kan grote hoeveelheden gegevens verwerken en opslaan, waardoor bedrijven kunnen groeien zonder zich zorgen te maken over de beperkingen van traditionele databasesystemen. Het biedt de flexibiliteit om nieuwe gegevensbronnen toe te voegen en de opslagcapaciteit indien nodig uit te breiden.

Extract – Transform – Load
Wanneer we bij Jorosoft een Datawarehouse schrijven, gaan we dit doen aan de hand van een SQL Database. Vanuit verschillende bronnen, bijvoorbeeld uit een andere SQL-database, een API, Excelbestanden, via een ODBC-koppeling… gaan we data verzamelen in een aparte database, het datawarehouse. Daarin worden 3 lagen opgemaakt. Een laag met de extract van de data uit de verschillende bronnen. Een laag waarbij we deze data transformeren naar een vorm die voor de klant verstaanbaar is. En een laatste laag, de app-layer, waarbij er soms nog specifieke berekeningen gebeuren voor een bepaald rapport en de data beschikbaar gesteld wordt.

Bij het opbouwen van een datawarehouse is het belangrijk om reeds voor ogen te hebben wat we willen bereiken met de data. In samenspraak met de klant wordt er dan ook bepaald welke modellen er nodig zijn. Typische modellen zijn deze voor de verkoop, aankoop, productie, verzending of facturatie aan zowel aankoop- als verkoopkant. Door deze data op een gestructureerde manier aan te bieden, door middel van feiten en dimensies, kan deze dan gebruikt worden in verschillende BI-tools. Wij bij Jorosoft zullen daarbij vooral Microsoft PowerBI aanraden aangezien wij sterk inzetten op deze tool, maar de keuze hier is vrij. Dit kan evengoed in Tableau, Qlik of zelfs Excel.

Conclusie
Een datawarehouse is een krachtig instrument voor bedrijven die willen profiteren van hun gegevens. Het verzamelt en integreert gegevens uit verschillende bronnen, waardoor bedrijven een analytisch inzicht krijgen en datagestuurde beslissingen kunnen nemen. Met een datawarehouse kunnen bedrijven trends en patronen identificeren, historische prestaties analyseren en snel reageren op marktveranderingen. Door gebruik te maken van een datawarehouse kunnen bedrijven hun concurrentievoordeel vergroten en hun groeipotentieel maximaliseren.

Laatste blog berichten

Alle berichten
Luc Rotsaert BV: B2B Wave verbinden met Sage 100

Geplaatst op 11 december 2023

Luc Rotsaert BV: B2B Wave verbinden met Sage 100
Een process-owner, cruciaal in elke organisatie!

Geplaatst op 13 oktober 2023

Een process-owner, cruciaal in elke organisatie!