Slim restbeheer voor extra rendement

Gepost op 26 oktober 2022

Resten … In veel productiebedrijven liggen ze aan de kant, al dan niet in een mooie hoop of stapel. Vaak blijven ze wekenlang liggen om ze dan uiteindelijk weg te gooien. Want starten vanaf een volledig nieuwe plaat of profiel gaat toch veel gemakkelijker? Restmateriaal laten opstapelen of weggooien is niet alleen zonde, de kost ervan kan aardig oplopen. Maar hoe kunnen resten makkelijker worden hergebruikt? Het begint bij een efficiënt beheer!

Maatwerk in het ERP
De meeste ERP-pakketten zullen geen standaardoplossing aanbieden voor restbeheer. Logisch aangezien de parameters telkens anders zijn. Groot, klein, recht afgesneden of net in een hoek, het is niet evident om dat te standaardiseren. Met maatwerk in combinatie met een bestaand ERP bieden we graag een oplossing!

Kenmerk de resten
Om restmateriaal efficiënt te beheren is het belangrijk om het bepaalde kenmerken te geven. Soms zullen de lengte en breedte essentieel zijn, op andere momenten is de dikte cruciaal. Ook de locatie ervan is belangrijk om het materiaal later optimaal te benutten.

Via een shopfloor, smartphone-app of web-toepassing kunnen verschillende parameters worden ingegeven waarna een etiket wordt afgedrukt om het te labelen. Wanneer later een soortgelijk artikel op de planning staat, ziet de medewerker in het overzicht of hiervoor bepaalde resten kunnen worden gebruikt. Dankzij het label vindt hij of zij het vlot terug, in de tool wordt nadien aangegeven welk stuk werd gebruikt.

Doordachte aanpak
Bij het opzetten van het systeem zijn er enkele belangrijke issues om te tackelen. In het bestelsysteem is het bijvoorbeeld beter om het restmateriaal niet als stock te beschouwen. Maar bij het opmaken van een inventaris is het dan wel weer nuttig om te weten hoeveel resten er in de stock zitten. En ook bij het afboeken is het goed om te weten hoeveel volledige platen en hoeveel resten werden ingezet.

Wij gaan graag samen met jou op zoek naar het juiste evenwicht! Contacteer ons om uw restbeheer digitaal aan te pakken. Hierdoor worden alle resten gebruikt, is er meer ruimte en verlaagt de materiaalkost. Ook dat extra rendement is natuurlijk mooi meegenomen!

Laatste blog berichten

Alle berichten
Robots, cobots, RPA: wat is wat?

Geplaatst op 19 september 2022

Robots, cobots, RPA: wat is wat?
Waarom Overall Equipment Effectiveness een essentiële KPI is.

Geplaatst op 10 augustus 2022

Waarom Overall Equipment Effectiveness een essentiële KPI is.